Имунолог: Диагностиката на ХИВ в България закъснява средно с четири години заради стигмата

  • 26 юни 2019 14:40

  • 683
  • 0
Имунолог: Диагностиката на ХИВ в България закъснява средно с четири години заради стигмата
© pixabay

Диагностиката на ХИВ в България закъснява средно с 4 години заради стигмата, каза пред журналисти проф. Мария Николова, клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ стигматизиране на пациентите има дори от страна на медицинското съсловие.

Проф. Николова посочи, че едва 1 на всеки 10 българи знае своя ХИВ-статус. Все още значителен дял от пациентите се откриват твърде късно и са в напреднал стадий на имунен дефицит, допълни още лекарят и посочи, че такива са показателите и за останалите европейски държави, предаде БТА.

В България нивото на разпространение на ифекцията в сравнение с останалите европейски страни продължава да е два пъти по-ниско, като през последните 10 години новите случаи са 3.4 на 100 хиляди души. През миналата година новооткритите случаи на ХИВ са били 311, а от началото на тази година са нови 120, посочи проф. Николова.

Най-много са случаите на ХИВ в София и Пловдив. Общият брой на регистрираните българи с ХИВ е 3150, но реално се проследяват половината. Сред непроследяваните освен починали, има заминали за чужбина или неявяващи се за лечение. Годишно по различни програми и поводи са изследват близо 300 хиляди души, като от началото на тази година са изследвани 115 хиляди души.

Нараства делът на пациентите - 65 на сто, които започват навременна антиретровирусна терапия. Застаряването на популацията с ХИВ, обаче, е предизвикателство заради необходими нови подходи от здравни грижи, допълни още проф. Николова. По данни за 2017 г. близо 37 млн. души в света живеят с ХИВ, от които 1.8 млн. деца. Всяка година броят на заразените с ХИВ се увеличава с 2 млн. души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини