Общо 51 души са се прегледали в първия ден на кампания за скрининг на белите дробове в София

  • 03 юни 2019 14:53

  • 328
  • 0
Общо 51 души са се прегледали в първия ден на кампания за скрининг на белите дробове в София
© Pixabay

Общо 51 души са се прегледали в първия ден на кампанията за безплатен скрининг на белите дробове, която се провежда по инициатива на сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" в общинската Втора МБАЛ, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От всички изследвани пациенти /настоящи, бивши и пасивни пушачи/ при 17 души е установена хронична обструктивна белодробна болест. Те са насочени към пулмологични кабинети за инхалаторно лечение. При един пушач са установени изменения, които налагат диагностично уточняване, съобщи д-р София Ангелова, председател на Сдружение НАПББ, цитирана от Столичната община.

През миналата година от всички 437 души, преминали безплатни прегледи, 138 са били диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест. Тази година акцент се поставя и върху пушачите на бездимни и електронни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.

Прегледите ще се извършват два пъти в месеца до края на годината без юли и август. Желаещите трябва да се запишат предварително на тел. 070010126 всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа.

За втора поредна година кампанията за скрининг на белите дробове е подкрепена от Столичната община и Втора градска болница.

Последвайте канала на

Novini.bg
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини