Учени: Силно преработената храна увеличава риска от преждевременна смърт

  • 30 май 2019 14:01

  • 1060
  • 0
Учени: Силно преработената храна увеличава риска от преждевременна смърт
© pixabay

Хората, които ядат големи количества силно преработена храна - от зърнени закуски и готови ястия до мъфини и сладолед, са изложени на по-голям риск от сърдечна атака и преждевременна смърт, показват две мащабни проучвания, пише в. „Гардиън“.

Изводите са направени от отделни екипи във Франция и Испания и допълват към увеличаващите се доказателства, че фабричните храни с индустриални съставки може да имат пръст в редица заболявания като рак, затлъстяване и високо кръвно налягане.

За силно преработена храна се смята тази, която има високо съдържание на индустриални съставки, съчетания от скорбяла, захар, наситени мазнини и добавки като консерванти, подсладители, ароматизатори.

Във френското изследване учени от Парижкия университет са събрали детайли за диетата и здравето на над 105 000 души. Проследени в продължение на 5 г., тези, които са консумирали най-много свърхпреработена храна, са били изложено най-много на риск от сърдечен пристъп и сърдечносъдови проблеми. Проучването, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл“, не доказва, че силно преработените храни предизвикват болести. Но има достатъчно данни в подкрепа на твърдението, че с диетата трябва да се внимава, предупреждават експертите.

За второто проучване, също публикувано в изданието, екип от Университета в Навара в Памплона е проследил хранителните навици и здравето на близо 20 000 възрастни испанци от 1999 до 2014 г. В хода на изследването 335 от тях са починали. Като се премахнат фактори като възраст, пол, индекс на телесната маса и тютюнопушене, тенденцията е ясна.

Най-сериозните потребители на свръхпреработена храна са изложени на 62% по-висок риск от преждевременна смърт, показват заключенията на лекарите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини