СЗО погрешка обявила, че "бърнаут" е болест

  • 29 май 2019 09:08

  • 483
  • 0
СЗО погрешка обявила, че "бърнаут" е болест
© Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) смята, че синдромът на професионалното изчерпване (бърнаут) е явление, свързано с работата, а не болест, предаде Франс прес. Това бе оповестено от говорител на СЗО, който внесе уточнения след вчерашните информации по този въпрос.

СЗО вчера съобщи, че бърнаутът - термин, който често е превеждан като професионално изтощение, е включен в новата й Международна класификация на болестите, която служи като основа за установяване на санитарни тенденции и съставяне на здравни статистики. Днес обаче говорителят направи уточнение, че бърнаутът фигурира в предишната класификация, по-специално в главата "Фактори, които влияят върху здравословното състояние".

"Включването му в тази глава означава, че бърнаутът не е смятан за медицинско състояние, а по-скоро за явление, свързано с работата", отбеляза говорителят. Той поясни, че единствено дефиницията за бърнаут "е променена в светлината на сегашните изследвания". Той го описа като синдром, дължащ се на хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно овладян. Бърнаутът се характеризира с три елемента - чувство на изтощение, цинизъм, негативизъм, свързан с работата, и намалена професионална продуктивност.

Новата класификация CIP-11 беше официално приета от 72-рата Световна асамблея на СЗО, която приключва днес в Женева, и ще влезе в сила на 1 януари 2022 година.

Последвайте канала на

БТА
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини