Бум на морбили в Кюстендилско, 20 вече са болните

  • 16 май 2019 06:40

  • 1171
  • 0
Бум на морбили в Кюстендилско, 20 вече са болните
© Getty Images

Драстичен ръст на болните от морбили в Кюстендилско, отчитат от Регионалната здравна инспекция. От началото на годината до този момент са регистрирани общо 20 случая, като най-голям е броят им в Дупница – 20. В Бобов дол заболелите са 8, а в Кюстендил 2-ма.

Първият случай на морбили беше установен при 21-годишна жена, която е родом от Дупница, но е омъжена в Благоевградско. Малко по-късно със същото заболяване постъпи за лечение и 6-месечното бебе на жената. По време на лечението им се е заразил и един човек от персонала на Инфекциозното отделение на Дупнишката болница.

Случаите на морбили на територията на страната са около 500, пише "Монитор".

„Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година 7 процента от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13 процента не са се явили за втората. Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи - в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Данните показват, че най-голяма е групата на засегнатите от морбили в ранна детска възраст, коментират здравните експерти.

Само през изминалата седмица положителен резултат на морбили е отчетен при 10 човека в Кюстендил.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Последвайте канала на

Novini.bg
1171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини