СЗО: Над 80 000 заболели от морбили в ЕС за 2018 г., над 70 са смъртните случаи

  • 24 април 2019 21:31

  • 346
  • 0
СЗО: Над 80 000 заболели от морбили в ЕС за 2018 г., над 70 са смъртните случаи
© Pixabay

Над 80 000 души са се разболели от морбили в Европа през 2018 г. и над 70 от тях са починали, съобщиха днес Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за превенция и контрол на болестите, цитирани от ДПА.

Епидемията очевидно се разраства, тъй като броят на починалите през предходната 2017 г. е бил 37. Съобщението е публикувано по повод Европейската имунизационна седмица, която се отбелязва в целия Европейски съюз. Двете организации отбелязват, че броят на заразените е продължил да нараства и през началото на тази година, особено в България, Франция, Полша, Чехия, Белгия и Ирландия.

Елиминирането на морбили и рубеола и защитата на децата и възрастните от други инфекциозни болести, предотвратими чрез ваксиниране, е неотменна част от постигането на целите, които ООН си е поставила в сферата на здравеопазването и развитието, се казва в съобщението.

Миналата седмица СЗО съобщи, че броят за заболелите от морбили глобално продължава на расте трета поредна година, като в периода януари-март е отбелязано 300-процентно увеличение спрямо същия период на 2018 г. Що се отнася до Европейския съюз, двете организации посочват като причина намалелия общ брой на имунизациите, особено сред някои маргинализирани групи от населението. Най-уязвими за заразата са неваксинираните малки деца и бременните жени, посочва СЗО и призовава за спешни действия по въпроса.

Последвайте канала на

БТА
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини