Пейсмейкър без батерии беше тестван успешно при прасета

  • 24 април 2019 11:34

  • 304
  • 0
Пейсмейкър без батерии беше тестван успешно при прасета
© Pixabay

Пейсмейкър, който се захранва от ударите на сърцето, е тестван успешно при прасета, пише в публикация на сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Постижението открива пътя към "доживотни импланти" за поддържане на сърдечния ритъм.

Стандартните пейсмейкъри, от които зависят милиони хора, разчитат на батерии с ограничен живот. Това налага множество интервенции за подмяната им, коментира Франс прес.

Устройството, работещо без батерия и наречено симбиотичен сърдечен стимулатор, има за крайна цел да бъде "имплант за цял живот", обясняват авторите на изследването Чжоу Ли от Китайската академия на науките и Чжун Лин Ван от Китайската академия на науките и Джорджийския технологичен институт.

Специалистите са демонстрирали при възрастни прасета, че разработената от тях система, състояща се от три части, е способна не само ефикасно да стимулира сърцето, но и да коригира смущения в сърдечния ритъм (синусова аритмия) и да предотвратява усложнения, които могат да причинят смърт.

Учените окачествяват новия пейсмейкър като усъвършенствана версия на самозахранващ се сърдечен стимулатор. Въпросната технология може да намери и други приложения, например в невронни стимулатори, автоматично презареждащи се сензори и "умни" дрехи.

Последвайте канала на

БТА
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини