Собственици на кучета са 4 пъти по-активни физически

  • 19 април 2019 13:47

  • 501
  • 0
Собственици на кучета са 4 пъти по-активни физически
© Pixabay

Собствениците на кучета 4 пъти по-често покриват норматива за физическа активност, като се движат 2,5 часа седмично, докато ги разхождат, пише в. "Дейли мейл".

Учени от университета в Ливърпул установиха, че стопаните на тези домашни любимци са физически по-активни, дори и когато не са в тяхна компания. Около деветдесет процента от тях покриват минималните изисквания от 150 минути активно движение през седмицата. При хората, които нямат кучета, този процент рязко спада до 60 на сто.

Притежаването на най-добрия приятел на човека, установиха учените, кара хората по-често да практикуват бягане за здраве, дори когато не са на разходка с него. Изследването обхванало 700 души, сред които имало стопани на кучета и хора без домашни любимци. 87,3 процента от притежателите на кучета активно се движели 150 минути седмично.

За сравнение само 62,7 процента от участниците без домашен любимец покрили този норматив. Изводът на екипа е че кучетата в значителна степен насърчават здравословния начин на живот на своите стопани.

Няколко денонощия след последния сеанс участниците минали тест за запаметяване. Резултатите показали, че когнитивните им способности достигнали нивото, което било характерно за младежките им години.

Учените засега не знаят колко дълъг може да е този ефект. Затова планират експеримент с по-продължително въздействие. Освен това методът ще бъде приложен върху пациенти, засегнати от ранен стадий на болестта на Алцхаймер.

Последвайте канала на

БТА
501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини