Поход срещу диабета по въздух, суша и вода стартира от Видин

  • 28 март 2019 07:23

  • 735
  • 0
Поход срещу диабета по въздух, суша и вода стартира от Видин
© pixabay

Поход срещу диабета по въздух, суша и вода стартира от Видин, съобщават организаторите на инициативата за БТА.

Партньори са всички общини на територията на избрания маршрут от България и Румъния. Идеята е подкрепена и от неправителствени организации от двете държави, водещи медици в борбата с детския диабет, български общественици, популярни личности и сдружения. Походът ще се проведе в периода 30 март - 6 април.

Откриването ще бъде на 30 март, от 17.00 ч., на територията на Видинския панаир (бившето военно поделение). Кметът на община Видин Огнян Ценков ще поднесе приветствие по повод инициативата, в която ще участват представители на България и Румъния.

Програмата предвижда привързано издигане на балон над Видин и река Дунав, концерт с участието на Градския духов оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" и самодейни състави от читалищата в Община Видин. Ще бъде организиран "Диабетен патрул" в рамките на два часа, където всеки ще може да премери своята кръвна захар безплатно и ще бъдат раздавани информационни материали, уточняват организаторите. Стартът на похода ще се даде на 31 март - неделя, в 8.00 ч., от Телеграф капия, един от емблематичните паметници на Видин.

Инициативата е изцяло благотворителна, като целта е със събраните средства да се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1, уточняват инициаторите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини