Заразените с морбили в страната са 52

  • 01 март 2019 11:42

  • 417
  • 1
Заразените с морбили в страната са 52
© gettyimages

С данни за морбили са 52 души, като в Националната референтна лаборатория са били потвърдени 31 случая. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

Случаите са основно в Благоевград, София-град, София-област, като 44 от заболелите са до 18-годишна възраст, посочи министър Ананиев.

От имунизационния статус на пациентите е установено, че 27 са били без ваксина, като от тях 24 са деца. Десет от децата не са били ваксинирани, тъй като са били под 13-месечна възраст. За ограничаване на разпространението на морбили са разпоредени мерки, които вече са предприети от личните лекари, в болниците, в регионалните здравни инспекции, допълни министър Ананиев.

Мерките са адекватни и своевременни, а ситуацията в страната ни е сходна с други по отношение на имунизационния спад, каза още той. Министър Ананиев припомни, че Министерският съвет прие Национална програма за елиминиране на морбили и рубеола 2019-2022 година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
417 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
продавач

2019.03.01 | 12:42

1

Всяка година по едно и също време се сещата за морбилите. Имам усещането, че като няма за какво да пишете отваряте календара за миналата година и виждате - писали сме за заболели от морбили около тези дати и отново го подхващаме.

Добави коментар

Водещи новини