Д-р Ангел Кунчев: Ваксините са лекарствата с най-малко на брой нежелани реакции

  • 27 февруари 2019 14:02

  • 1741
  • 1
Д-р Ангел Кунчев: Ваксините са лекарствата с най-малко на брой нежелани реакции
©

Към момента основното ядро на морбили е в Благоевградския регион и е тръгнало от детското отделение на болницата в Разлог. Трета година около нас ври и кипи от морбили. Над 50 000 случаи в Украйна, над 5 000 в Румъния, над 3000 в Сърбия, над 2500 в Гърция. Навсякъде със смъртни случаи. В момента сме в ситуация на война. Има голям риск от внос на вируса на морбили. Има ли неимунизирани деца, те ще се разболеят. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция, предаде репортер на Novini.bg.

„Ескалацията на случаите на заболели от морбили в Европа продължава. За 2016 г. те са 5 273, за 2017 г. са 25 863, за 2018 г. - 83 896. Към настоящия момент случаите на морбили в България са 51. Имунизацията срещу морбили в България се прави от 1969 г. Така че рискът от епидемия е малък“, посочи той.

„Миналата година са съставени 112 акта на родители, отказали да направят задължителните ваксини на децата си. Личното ми убеждение е, че майката обича децата си и се грижи за тях, и не би допуснала те да се разболеят. Причината, за да не иска да направи имунизация са, защото се страхува. Нашата задача е да ги информираме. Има крайни ситуации, при които родителите настройват и други родители да не ваксинират децата си“, каза главният държавен здравен инспектор.

„В България има един механизъм за съобщаване на нежелани реакции след поставяне на ваксини. Дори да е съобщено за странни симптоми, те се проверяват, колкото и да са безумни. 109 са съобщените нежелани реакции след ваксинации през миналата година от 200 000 имунизирани. Това са лекарствата с най-малко на брой нежелани реакции. Те са едни от най-изчистените технологични продукти, защото се правят на малки деца“, категоричен бе Кунчев. „15 от сигналите са свързани с ваксината срещу морбили. Фактът, че организмът отговаря на ваксината, показва, че изгражда имунитет. Тя не трябва да протича бързо и болезнено“, уточни той.

"В началото на всеки епидемиологичен риск, който не се е срещал с години, трябва да се търси лабораторно потвърждение. Всеки един от случаите извън огнищата трябва да се потвърждава". Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му не бива да се подценява всеки случай или да се пропуска. "Децата трябва да се пазят, защото за тях рискът от заразяване е най-голям", добави той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1741 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Klimat, Vaksini

2019.02.27 | 15:18

1

Palna manipulacia....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини