Първи случай на морбили във Варна

  • 26 февруари 2019 13:30

  • 1253
  • 0
Първи случай на морбили във Варна
© Pixabay

Регистриран е първият случай на морбили във Варна, съобщи за БТА д-р Янка Драганова, началник на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ в крайморския град. Заболялата е 40-годишна жена, която е настанена в инфекциозна клиника. За момента няма усложнения на състоянието ѝ.

Има две възможности жената да се е заразила, обясни д-р Драганова. По думите ѝ единият вариант е това да е станало, докато е била на ски почивка в Добринище. Драганова уточни, че вече са информирани лекарите от РЗИ-Благоевград, които трябва да изследват хората, които са били в контакт с варненката. Медиците от крайморския град проследяват и другата възможност за заразяването на жената и са изпратили в лаборатория в София проби, взети от приятеля ѝ, който пък наскоро се е завърнал от Украйна.

Жената не е имала имунизация срещу болестта.

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е поставянето на ваксина, припомни Драганова. Тя призова родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си и ако е необходимо, да ги ваксинират или реваксинират. Хората над 18 г., който не са наясно със своя имунизационен статус, могат да си направят изследване за титър на антителата срещу морбили.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини