РЗИ-Варна: Имунизирайте си децата

  • 21 февруари 2019 11:14

  • 259
  • 0
РЗИ-Варна: Имунизирайте си децата
© Getty Images (Архив)

Обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Това гласи призив на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна към родителите. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.

„По повод на създалата се епидемична ситуация с морбили у нас, е необходимо Вашето съдействие, за да не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест, която у неимунизираните лица често протича с усложнение, стигащи понякога и до инвалидизация”, се отбелязва в съобщението.

От РЗИ припомнят, че единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

Предаването на заразата става по въздушно-капков път - при говор, кихане, кашляне и при плач със сълзите. Обикновено заразяването става при близък контакт със заразения в закрити помещения, градски транспорт, училища. Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е. всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта. Имунитетът след преболедуване от морбили е траен и пожизнен. Инкубационният период на заболяването (времето от момента на попадане на вируса в организма до пълната клинична изява) е кратък – 7-10 дни. Заболяването от морбили води до рязък спад на имунитета, поради което много често се наблюдават усложнения. Те се дължат от една страна на директните увреждания от вируса, а от друга – на вторично добавените бактериални причинители (пневмококи, стрептококи, стафилококи и др.).Усложненията от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менинго-енцефалити.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини