Първи доказан случай на морбили и у нас

  • 13 февруари 2019 07:47

  • 2222
  • 0
Първи доказан случай на морбили и у нас
© Кадър: БНТ

В Македония заразените от морбили са около 100 души, като половината от тях са с доказан случай на болестта. Здравното министерство в Република Северна Македония говори за едно починало дете, но аз имам информации от източници в Скопие, че всъщност са три починалите деца. Това разкри в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

,,В 46 европейски държави има 3 пъти повече случаи на морбили от 2017 г., т.е. това са 82 000 души, като най-много са болните от Украйна. Положението на Балканите е такова, че в Сърбия болните са били около 5500 души, към 1500 в Румъния и 2500 в Гърция. У нас от вчера имаме един доказан случай на болен от морбили в референтната лаборатория. Става дума за жена на 37-годишна възраст. Тя получава обрив и висока температура и вече е транспортирана в инфекциозна болница'', разясни той.

Ако искаме да проверим дали сме имунизирани срещу заболяването, експертът посъветва да си направим кръвни изследвания. По думите му, ако не сме имунизирани, е хубаво да избягваме контакт с хора, които са заразени с въпросната болест.

,,Много е важно да се ваксиринат децата, защото в противен случай се рискува здравето на останалите деца и по този начин може да се разпространят опасни зарази'', каза още националният консултант и добави, че рискът от усложение е много голям, ако не се предприемат необходимите мерки.

По отношение на грипната епидемия в страната проф. Тодор Кантарджиев обобщи, че милион и половина души у нас са боледували. Той предупреди, че грипът вече отмина, но сега следват пневмониите.

,,Комарите трябва да бъдат избити още докато са в блатата и водоемите или рискуваме зараза на Западнонилска треска още през април'', завърши проф. Кантарджиев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини