При 30% от болните от епилепсия българи лекарствата не влияят

  • 11 февруари 2019 15:21

  • 393
  • 0
При 30% от болните от епилепсия българи лекарствата не влияят
© Pixabay

При 30 на сто от болните от епилепсия, които в България са около 50 хиляди, заболяването не се повлиява от лекарства. Това каза неврохирургът от Центъра за функционална и епилептична хирургия в столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Красимир Минкин, цитиран от БТА.

По думите му голяма част от тези случаи е възможно да бъдат оперирани. Необходимо е ранно диагностициране и навременно оперативно лечение. Диагностиката, по думите на д-р Минкин, не е достатъчно добре реимбурисирана от Здравната каса, а тя е продължителна и отнема дни.

За 10 г. в центъра са били оперирани 250 болни, като при 70 на сто от всички оперирани е постигнат пълен контрол над пристъпите.

Не всички, страдащи от епилепсия, са тежко болни, подчерта д-р Петя Димова от Българското дружество против епилепсията. Тя изрази изненада от отказите деца с това заболяване да бъдат приемани в детска градина или училище. Болестта може да бъде контролирана, въпреки че винаги съществува риск от гърч, допълни тя.

В някои европейски държави, както и в САЩ, има гривни, които се поставят на ръката на болния и на ръката на грижещия се за него, каза Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия. Гривната може "да предупреди" за предстоящ генерализиран пристъп. Цената е около 450 долара, посочи още Събева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини