Хората с увреждания с електронни профили

  • 10 февруари 2019 10:51

  • 980
  • 0
Хората с увреждания с електронни профили
© Pixabay

Хората с увреждания ще имат електронни профили. В тях на едно място е събрана информация от регистрите на различни институции. Профилите работят в тестови режим. Създаването им беше договорено по време на протестите на майките на деца с увреждания, съобщи БНТ.

Хората с увреждания могат да влязат в профила с електронен подпис или персонален идентификационен код от НОИ.

"Дава достъп до всички регистри, в които има данни за хората с увреждания. В профила за сега постъпва информация от НЕЛК, Социалните служби, НОИ, Здравната каса, Образователното министерство", обясни социалният министър Бисер Петков.

"Той би могъл да провери какви права са отразени в него. Ако нещо не е отразено, би могъл да поиска корекция", уточни председателят на Агенцията за хората с увреждания Мично Коралски.

Не всички хора с увреждания обаче ще могат да влязат в профила си.

Неправителствените организации се надяват, че информацията от профилите ще помогне на институциите да подобрят политиките за хората с увреждания. Системата ще се надгражда и се предвижда се чрез нея да се повиши контролът в ТЕЛК.

"Свързаността на тези системи - електронното здраво досие са предпоставки за намаляване на злоупотребите", каза още Бисер Петков.

Очаква се тестовият период на електронните профили на хората с увреждания да приключи до края на месеца.

Последвайте канала на

Novini.bg
980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини