Мазнините във вътрешността на организма отделят химикали, опасни за сърцето

  • 04 февруари 2019 12:59

  • 1743
  • 0
Мазнините във вътрешността на организма отделят химикали, опасни за сърцето
© Getty Images (архив)

Най-опасните за здравето на хората мазнини не са онези, които са свързани с видимо затлъстяване, а намиращите се във вътрешността на организма, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Физическите упражнения и медицинските препарати са най-ефикасни, ако искаме да се отървем от висцералните мазнини.

"Висцералните мазнини могат да засегнат отделни органи или целия организъм - заяви ръководителят на изследването, експертът по вътрешни болести Иън Нийланд от Медицинския институт към Югозападния тексаски университет в Далас. - Възможно е да засегнат сърцето и черния дроб, както и стомашно-чревния тракт. Когато телесното тегло и индексът на телесна маса са използвани като индикатори в изследвания, не знаем дали интервенциите намаляват мазнините в цялото тяло или само подкожните."

Висцералните мазнини са известни също като "активен орган", който изпраща химични сигнали до други части на тялото. Въпросните мазнини могат да отделят химикали, които да са опасни за сърцето и други жизненоважни органи.

"Установяването на местонахождението и вида на мазнините е важно - поясни Нийланд. - Ако изследвате само телесното тегло или индекса на телесна маса, може да подцените ползите за здравето от отслабването. Физическите упражнения могат да стопят висцералните мазнини."

Шестмесечното изследване обхванало 3602-ма участници на средна възраст 54 години, около 65 на сто от които са жени. Средният индекс на телесна маса на участниците бил 31. Те се подложили на компютърна томография или изследване с ядреномагнитен резонанс.

"Някои затлъстели хора са засегнати от сърдечни болести, диабет или метаболитен синдром, а други - не - отбеляза експертът. - Получените разултати навеждат на мисълта, че комбинирането на няколко подхода може да допринесе да се намалят висцералните мазнини и да е с ролята на потенциална превенция срещу тези заболявания".

Последвайте канала на

БТА
1743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини