Експерт: Новите правила за ТЕЛК ощетяват пациентите

  • 22 януари 2019 18:02

  • 2271
  • 1
Експерт: Новите правила за ТЕЛК ощетяват пациентите
© БТВ

Става въпрос за следствени действия на прокуратурата. Не е моя работа да ги обсъждам, но не виждам и сензация – такива действия бяха провеждани по времето 2007-2009 година, когато Емилия Масларова беше министър, а Борис Велчев главен прокурор. Тогава не беше изнесена информацията от проверката, каза в предаването "Още от деня" по БТВ председателят на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София д-р Боряна Холевич по повод разкритите злоупотреби в ТЕЛК от прокуратурата.

Бих предпочела да коментирам решенията, които трябва да се вземат за подобрение на системата, отколкото твърденията, че половината ТЕЛК-ове са фалшиви. Нека видим фактите, бройката, имената на тези, които са издавали или не са издавали документи с невярно съдържание, заяви д-р Холевич.

Когато беше масивната проверка, видимото последствие беше промяна в наредбата за експертиза на трудоспособността, т.нар. Приложение 2 стана по-репресивно. Тогава бяха въведени и т.нар. тричленки към НОИ. Изненадана съм, че зам.-главният прокурор не беше информиран за това. НОИ оттогава още упражнява контрол над ТЕЛК. Няма обаче никакъв контрол при децата. Внесохме предложение за независим контролен орган, подчинен директно на Министерството на здравеопазването. Не знам по какви причини това не се прие, каза председателят на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

Въпросът е как да се направи реформа, която да не ощетява хората с увреждания, подчерта д-р Боряна Холевич.

По думите ѝ новите правила за ТЕЛК ощетяват пациентите.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
124

2019.01.22 | 18:52

1

КумА Лиса,гледа хитро и се облизва !

Добави коментар

Водещи новини