Подготвят програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65 години

  • 20 октомври 2018 11:48

  • 2361
  • 1
Подготвят програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65 години
© Pixabay

Програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65 години подготвя здравното министерство. Очаква се тя да стартира през следващата година и да обхване около 15% от възрастните, които са най-застрашени от усложнения след грип.

В момента противгрипните ваксини у нас струват около 20 лева.

"Възрастните хора наистина имат интерес, запознати са, желаят да се имунизират, но не винаги имат финансовата възможност", заяви пред БНТ доц. Лили Маринова - началник "Имунопрофилактика и контрол на инфекциите", СРЗИ.

Предвижда се през следващата година противогрипните ваксини за хората над 65 години да са безплатни. За целта държавата е заделила около 2 милиона лева.

"Те са най-голямата и най-рисковата група по отношение на грип. Ако предпазим тях, ние мислим, че можем да спасим доста човешки животи. Тъй като е очевидно, че по време на грипна епидемия с обостряне на хронични заболявания, се стига до много сериозни усложнения и дори до смъртен изход", каза пред БНТ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Лекарите напомнят, че имунизацията не може да ни предпази напълно от заразяване с грип.

Най-подходящите месеци за имунизация срещу грип са октомври и ноември. Прогнозите са, че тази година ще ни атакуват 4 щама. Очаква се два от тях да доминират.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Лъжа

2018.10.20 | 14:02

1
Противогрипните ваксини и са най-неефективни и много опасни за всички възрасти, но най-вече за хора над 65г!

Добави коментар

Водещи новини