Гладуването е ефикасно срещу диабет

  • 15 октомври 2018 15:43

  • 2902
  • 0
Гладуването е ефикасно срещу диабет
© pixabay

Канадски лекари установиха, че периодичното гладуване е от полза в борбата с диабет тип 2, съобщава сп. BMJ Case Reports.

Наскоро към тях се обърнали трима пациенти, засегнати от диабет тип 2. Пациентите приемали инсулин и други потискащи заболяването препарати. Тъй като не желаели да бъдат оперирани или да им бъдат приложени други методи на лечение, лекарите предложили да ги включат в експеримент. Той се състоял в това да се излекуват от диабет посредством гладуване. Двама от пациентите склонили да се хранят през ден, а третият се съгласил да се храни веднъж на всеки три денонощия.

Към подобен хранителен режим участниците се придържали около 10 месеца. Здравословното им състояние било следено непрестанно от учените. Експериментът дал резултати. Един месец по-късно пациентите можели напълно да се откажат от приемане на лекарства срещу диабет, тъй като нивото на глюкозата и инсулина в кръвта им спаднало до близки до нормалните стойности. Няколко месеца по-късно телесното им тегло намаляло с 10-18 процента и те можели да се избавят от последствията от заболяването, допълва БТА.

Лекарите отбелязват, че подобна терапия е ефикасна, но доказателства, че е от полза за всички пациенти, засега няма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2902 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини