Спасиха пациент със запушен стент в сънната артерия заради спряно лечение с аспирин

  • 12 октомври 2018 10:22

  • 2746
  • 0
Спасиха пациент със запушен стент в сънната артерия заради спряно лечение с аспирин
© Болница „Тракия“

Мъж на 71-годишна възраст от Стара Загора със запушена сънна артерия беше спасен от инвазивните кардиолози и спешния екип на Болница „Тракия“. Те са успели по най-бързия начин да диагностицират състоянието на пациента и да извлекат неоперативно тромботичния материал от мястото на запушването по миниинвазивен път.

Пациентът е имал поставен стент заради стеснение на каротидните (сънните) артерии, но е спрял да приема предписания му аспирин за разреждане на кръвта. Това довело до образуване на тромби, които запушили стента. „Това е състояние, което регистрира изключително висока смъртност или най-малко тежка и трайна инвалидизация, тъй като заради спирането на притока на кръв пациентите получават мозъчен инсулт“, коментира лекуващият лекар д-р Борислав Борисов.

В следствие на запушването пациентът получил парализа на десните крайници. „Осъзнал е навреме, че има проблем и е бил доведен в Болница „Тракия“ веднага, което ни позволи да освободим стента до петия час от запушването“, допълни д-р Борисов. Инвазивните кардиолози са проникнали до запушения стент през артерия на крака, използвайки специален аспирационен катетър на системата „Пенумбра“.

Пациентът е преминал едноседмичен възстановителен курс в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ и в момента се чувства добре. След няколко седмици той ще премине контролен преглед.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини