Над 70% от българите посещават очен лекар само при нужда

  • 11 октомври 2018 14:13

  • 656
  • 0
 Над 70% от българите посещават очен лекар само при нужда
© Pixabay (архив)

Близо 71 на сто от българите посещават очен лекар само при нужда и възникнал проблем. Това показват данни от проучване, извършено от социологическа агенция "Маркет Линкс". 

Допитването е направено през юли, сред 1000 души на възраст 20-45 год., каза Станислава Чипева от агенцията. Сред участниците 47 на сто са с висше образование, 51 на сто - със средно, а останалите - с основно.

За налично зрително нарушение са съобщили 30 на сто от участвалите в проучването, като нарушенията са основно късогледство, далекогледство и астигматизъм, каза доц. Андрей Андреев, офталмолог в очна клиника, цитиран от БТА. Най-често използваната защита за очи са слънчеви очила, очила за компютър или "изкуствени сълзи", показва още проучването. Над 50 на сто от запитаните отговарят, че само са чували за лазерна корекция на зрението, а едва 3 на сто са я използвали. Над 20 на сто изобщо не са чували за такава възможност.

Лазерната корекция на зрението не е метод, който се прилага на всички пациенти, каза д-р Иво Боршуков и подчерта, че прегледите преди лазерната терапия са много по-обстойни в сравнение със стандартния преглед. Лазерната корекция не се заплаща от НЗОК.

Лекарите препоръчаха на работещите с компютър на всеки 15 мин. да отместват погледа си от екрана, а на всеки час - раздвижване на тялото.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
656 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини