Семинар за ревматичните заболявания се организира в Русе

  • 25 септември 2018 09:34

  • 700
  • 0
Семинар за ревматичните заболявания се организира в Русе
©

Семинар за ревматични заболявания организира днес в Русе сдружение "Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит". С него започва безплатен скрининг за жителите на областта, съобщават от общинската управа в града.

Форумът цели да информира за диагностиката, възможностите за лечение и рехабилитацията на ревматични заболявания.

По данни от социологическо изследване "Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания" поставянето на диагноза закъснява средно между пет и 10 години. Това повишава риска от инвалидизация - при това в млада възраст. Причините са ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.

"Русе е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени", заявяват организаторите на форума. Скрининговата програма за ранна диагностика на ревматични заболявания ще продължи от утре до 26 октомври тази година. През този период хората на възраст между 18 и 50 години, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване, ще могат да се запишат за безплатен преглед при ревматолог.

Семинарът е с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова-Проданова - председател на парламентарната комисия по здравеопазване, под патронажа на община Русе и с подкрепата на Националната здравноосигурителна каса и на Института за здравно образование.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини