Проф. Тодор Кантарджиев препоръча децата да бъдат ваксинирани срещу морбили

  • 22 август 2018 08:21

  • 127
  • 0
Проф. Тодор Кантарджиев препоръча децата да бъдат ваксинирани срещу морбили
©

Световната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента рязко е скочил през първите 6 месеца на годината, а загиналите са близо 40 за този период. От началото на годината в Европа са обявени 41 хиляди случаи на болестта, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни , че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани.

"Така през няколко години проблемът се увеличаваше в Европа. През 2013 година започна едно небивало разпространение в Германия. Засегнати през последните месеци и последната година най-много е Румъния, много случаи тази пролет имаше в Източна Сърбия и разбира се в Северна Гърция. От европейските държави много е засегната Италия", обясни проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е породен от многото неимунизирани, а у нас заразата може да дойде от гражданите от чужди страни, които идват да работят у нас или от българите, които са били в страни, където е разпространена шарката. "За всяка инфекциозна болест, която се разпространява по въздушно-капков път, за да сме сигурни, че няма да възникнат взривове и епидемии, трябва 95% от хората да бъдат ваксинирани", подчерта проф. Тодор Кантарджиев. Той беше категоричен още, че не трябва деца под една година да бъдат водени в страните, където върлува заразата, защото първата ваксина се поставя на около годинка, а по думите му рискът от заразяване съществува, ако не сме имунизирани.

Последвайте канала на

Нора Виткова
127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини