СЗО призова за системни имунизации срещу дребната шарка

  • 20 август 2018 21:27

  • 1723
  • 1
СЗО призова за системни имунизации срещу дребната шарка
© pixabay

Огнищата на дребна шарка предизвикаха 37 смъртни случая в Европа през първата половина на 2018 г., съобщава европейският офис на СЗО, цитирано от БТА.

Здравните служби на Стария континент са регистрирали 41 хиляди случая на морбили в периода януари-юни тази година. За сравнение, за цялата 2017-а са били констатирани 23 927 случая на това остро заразно заболяване. Тогава в Европа са били регистрирани 35 смъртни случая.

"След като през 2016 година наблюдавахме най-малко заразявания от дребна шарка за цяло едно десетилетие, сега сме изправени пред тревожно увеличение на огнищата на зараза ", заяви Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Увеличените случаи се дължат на намаляване на обсега на имунизациите и на техния системен характер сред маргинализираните групи на населението в Европа. Агенцията със седалище в Копенхаген призова всички 53 европейски страни да положат по-големи усилия в имунизациите. За да се избегне разпространението на заразата е необходимо 95 процентно имунизационно покритие на населението.

Седем страни са регистрирали над 1000 случая на морбили през първата половина на 2018 година. Това са Франция, Грузия, Гърция, Италия, Русия, Сърбия и Украйна. Украйна, с над 23 хиляди констатирани случая, бележи над половината от заразяванията в Европа. Това се дължи на драстичното спадане на имунизационното покритие сред украинското население през последните години. В Сърбия пък бяха регистрирани рекорден брой смъртни случаи от заболяването - 14.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1723 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Груева

2018.08.20 | 22:22

1
Защо не пишете бе антивакс привърженици?Защо мълчите?Напишете компетентни мнения,а.Нали виждате колко умрели има в комшиите.Давайте прости селски пръчки.Ама не ви стиска,нали?

Добави коментар

Водещи новини