Учени предупреждават за причинените от смартфоните вреди на зрението

  • 10 август 2018 10:55

  • 1046
  • 0
Учени предупреждават за причинените от смартфоните вреди на зрението
© Pixabay

Учени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана от смартфоните през нощта, може да доведе до загуба на зрението, съобщава изданието Сойънс алърт. 

Причината е в това, че въпросното светлинно излъчване води до образуването на токсична форма на ретинала - химическо вещество, съдържащо се в клетките на ретината.

С възрастта се развива дегенерация на жълтото петно, позната като макулодистрофия. Тя влошава остротата на зрението и причинява около половината от случаите на слепота при хората над 55 години. При този процес се наблюдава загуба на кръвоносни съдове, които захранват ретината. Счита се, че светлосиният, синият и виолетовият диапазон на спектъра задълбочават нарушенията в ретината. Но досега учените не знаеха колко сериозно може да бъде това въздействие.

Американските изследователи изясниха, че макулодистрофията се поражда от образуването на ретинал, който е производен на витамин А и притежава токсично въздействие. Този процес е обратим, но при някои хора той протича неефективно и се натрупва патогенната форма. Така се нарушава функцията на фосфолипидите в мембраните на клетките. Покачва се нивото на калция, клетките променят формата си и загиват.

Последвайте канала на

БТА
1046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини