Крокодилите могат да допринесат за лечението на увредени стави при хората

  • 07 август 2018 13:43

  • 3350
  • 2
Крокодилите могат да допринесат за лечението на увредени стави при хората
© Pixabay

Специалисти от университета на Централен Куинсланд, Австралия, смятат че крокодилите крият ключа към бъдещото лечение на увредени стави и артрит при хората, съобщава Ню дейли.

Австралийските изследователи работят над усъвършенстването на процес за извличане на ценни фактори на растежа от крокодилски хрущял и отстраняването на протеини, които биха предизвикали имунен отговор при човека.

"Този процес ни осигурява "супа" или лепило, стимулиращи собствените ни възрастни стволови клетки, извлечени от мастна тъкан или костен мозък, да се превърнат в хрущял. Възлагаме големи надежди чрез този процес да подпомогнем ремонта на увредени тъкани - сериозно предизвикателство при възрастни индивиди", обясняват специалистите.

След добавянето на "супата" от крокодилски хрущял към възрастни стволови клетки, се използва триизмерен принтер за печат на хрущялни експланти, които могат да бъдат инжектирани или имплантирани в увредени човешки стави.

Учените са се вдъхновили от предишно изследване, което е установило, че нивата на протеогликан в хрущялните тъкани на крокодилите са особено високи. За целите на изследването си специалистите използват остатъчна продукция от местна ферма, която осигурява крокодилски кожи за италианска модна къща и месо за австралийския пазар.

Последвайте канала на

БТА
3350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Георги

2018.08.13 | 17:20

2
Браво на господа учените!!!! Остава след десетина десетолетия да довършат откритието си и тогава възрасните ще си поемат глътка въздух с облекчение.
Стига са са си правили експерименти ЕТърговци наречени "ДОКТОРИ" със тяхната "помощ" като ти режат крака за да ти монтират изкуствена става,
която върши работа ден до пладне! На мой приятел от гр.Плевен му направиха такава касапска услуга в Окр.Болница и се опитваше да се раздвижва с патерици.Но се оказа че при преливането на кръв,която вероятно е била циганска,са му прилели ХЕПАТИТ и преди да навърши година,черния му дроб се смил! Преди да навърши 60 год.един прекрасен баща и приятел си ОТИДЕ!
Браво господа!

2018.08.08 | 13:16

1
естествено, че могат да допринесат - отхапват артритната става и - готово!

Добави коментар

Водещи новини