Здравният контрол по границите ще бъде уеднаквен за всички държави в ЕС

  • 12 юни 2018 15:27

  • 2361
  • 0
Здравният контрол по границите ще бъде уеднаквен за всички държави в ЕС
© Pixabay (архив)

Предстои здравният контрол по границите в рамките на ЕС да бъде уеднаквен, каза днес във Варна зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова преди откриването на международна работна среща на експерти от 15 държави. Във форума участва и главният държавен инспектор на България д-р Ангел Кунчев. Йорданова уточни, че присъстващите на срещата експерти ще очертаят единните мерки, които после трябва да бъдат одобрени от ЕК.

Целта е да бъдат приети еднакви практики и начини на реакция, обясни Йорданова. По думите й уеднаквяването на контрола ще допринесе и за максимално бързо споделяне на информацията между отделните държави в съюза. Йорданова уточни, че изграждането на мрежа е задължително, тъй като при наличие на инфекциозно болен ще бъде ясно къде е бил и с колко хора е имал контакт. Това ще позволи да се реагира бързо и адекватно и да се спира рискът от разпространение на заболяване, допълни зам.-министърът.

Йорданова посочи, че през годините правилата за контрол върху здравното състояние на пристигащите и заминаващите у нас са се подобрявали и уеднаквявали с тези в другите европейски държави. Структурите ни са организирани и успяваме да овладеем рисковите ситуации много бързо, тъй като капацитетът на здравните ни служби е на много добро ниво, каза зам.-министърът.

На въпрос за контрола върху мигрантските центрове, Йорданова посочи, че всяка седмица се изготвят доклади за здравния статут на настанените. Контролът е стриктен и в момента няма нищо тревожно, каза зам.-министърът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини