Откриха следи от туберкулоза в праисторическо влечуго

  • 06 юни 2018 21:46

  • 3996
  • 0
Откриха следи от туберкулоза в праисторическо влечуго
© pixabay

Полски и американски учени откриха следи от туберкулоза във фосилизирания скелет на праисторическо морско влечуго, живяло преди 245 милиона години, съобщава Франс прес.

Това показва, че болестта е много по-древна, отколкото се смяташе досега.

"Получените резултати позволяват да се направи голям скок назад във времето - заяви палеонтологът Давид Сурмик от университета на Силезия в Катовице. - Досегашните най-древни следи от туберкулоза датираха отпреди 17 000 години."

Скелетът на влечугото от изчезналото от лицето на планетата семейство нотозаври, напомнящи малки, хранещи се с риба крокодили, бил открит в Гоголин, Полша, в началото на 20-и век. Едва наскоро обаче учени се поинтересували от костни израстъци по скелета. Сурмик, Брус Ротшилд от музея "Карнеги" в Питсбърг, САЩ, и полската палеонтоложка Катаржина Янишевска прибегнали до микротомография, за да ги изследват. Това им позволило да изключат възможността да става дума за ракови образувания. След това учените прибегнали до диференциална диагностика, за да изключат болестите, различни от туберкулоза, уточнява БТА.

"Тъй като не знаем нищо за въпросното животно, възможно е да е било заразено чрез ухапване от друго животно", поясни Сурмик.

Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини