-
20 май 2018 13:34
- 9126
- 2
Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирана от ЮПИ.
Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.
"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите - заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. - Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта."
"Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.
Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.
Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3 процента от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена. Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48 на сто по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.
Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27 на сто по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.
Последвайте канала на
Свързани новини
15 години по-късно! Левски обърна ЦСКА и е шампион
Младок поведе Реал към победа в Сан Себастиан, мадридчани вече са на 4 точки от титлата
Борбен Ботев (Враца) изстрада успеха срещу Пирин в Благоевград
Костов: Пламен Андреев най-вероятно ще пази срещу ЦСКА! Искахме много Хоркаш, но не знам какво се случи
Септември се измъкна от "Бончук" в продължението
"Контра": Ще преодолее ли Арсенал най-тежкото препятствие по пътя към мечтаната титла
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Росен Желязков за отстраняването му: Ненужна демонстрация
26 април 202421:13
Асен Василев: Хората добре си дават сметки кое е важното - повишените доходи или измислените скандали от службите
26 април 202421:45
Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета
26 април 202420:48
Росен Христов за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, може да съдя държавата
26 април 202421:30
Доц. Мангъров: Дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш
26 април 202420:38
Водещите новини! Денков: ЦИК „подготвя почвата“ за провал на машинното гласуване. Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО (и още…)
26 април 202418:55
АБРО призова за незабавна дискусия: Пълна забрана на рекламата на хазарт не е решението
26 април 202418:06
Пиян шофьор с джип предизвика верижна катастрофа в Казанлък
26 април 202422:05
Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна
26 април 202419:08