Увеличават се болестите, предавани от насекоми

  • 02 май 2018 13:37

  • 1531
  • 0
Увеличават се болестите, предавани от насекоми
© Pixabay

В САЩ в периода 2004-2016 година се наблюдава трикратно нарастване на броя на болестите, предавани от насекоми, което е предизвикано от климатичните промени, предава Франс прес.

През указания период са били наблюдавани над 642 хиляди случая, установиха Американските центрове за контрол и превенция на болестите. Сред тях фигурират заболяванията от лаймска болест, от западнонилски вирус и зика, на чиято сметка са регистрирани 27 хиляди случая през 2004 и над 96 хиляди случая през 2016 г.

Според специалистите предаваните от насекоми болести представляват растящ риск и страната е длъжна да се подготви по-добре за посрещането на тази заплаха за общественото здраве.

Най-честата болест в тази категория в САЩ е лаймската. Тя се предава при ухапване от кърлеж и води до сериозни последствия, които могат да докарат пациента до инвалидност. Лаймската болест е трудна за диагностициране.

Най-разпространените от комари болести на територията на САЩ са тези, предавана чрез западнонилския вирус, чрез денгето и зиката. А най-разпространеното от бълхи заболяване е чумата.

Последвайте канала на

БТА
1531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини