Консумацията на червено месо е свързана с риск от рак на дебелото черво при жените

  • 04 април 2018 09:51

  • 1874
  • 0
Консумацията на червено месо е свързана с риск от рак на дебелото черво при жените
© Pixabay

Ако жената избягва да консумира червено месо, за нея рискът от рак на дебелото черво е значително по-малък, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени проучили дали говеждото е свързано с риск от рак на дебелото черво в сравнение с пилешкото, рибата и вегетарианската диета. Предишни изследвания наведоха на мисълта, че голямата консумация на червено и преработено месо увеличава риска от рак на дебелото черво, но учени заявиха, че разполагат с ограничена информация къде точно в червата се появява раковото образувание. Сега било установено, че редовната консумация на червено месо увеличава риска от рак на низходящото ободно черво и сигмовидното черво. Ракови образувания били открити в низходящия дял на дебелото черво.

"Влиянието на различни видове червено месо и хранене върху местонахождението на раковото образувание е сред най-големите предизвикателства в изследването на хранителни режими и рака на дебелото черво - заяви д-р Диего Рада Фернандес де Хауреги от университета в Лийдс, Англия, и университета на Страната на баските в Испания. - Изследването ни е сред първите, които хвърлят светлина върху тази връзка".

Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан вид рак сред жените, след рака на гърдата и белодробния рак.

В настоящото изследване са използвани данни за 32 147 жени от Англия, Уелс и Шотландия. Те били подбрани за изследването между 1995 г. и 1998 г., като здравословното им състояние било следено средно 17 години. В началото на изследването средната им възраст била 52 години. Били регистрирани 462 случая на рак на дебелото черво.

65 на сто от участничките консумирали червено месо, 3 на сто - пилешко, 13 на сто - риба, а 19 на сто били подложени на вегетарианска диета. Онези, които консумирали пилешко, риба или следвали вегетариански режим, били по-млади, имали по-малък индекс на телесна маса и били по-активни физически в сравнение с консумиралите червено месо. За вегетарианките намаляването на риска било най-голямо в сравнение с консуматорките на червено месо. Учените отбелязават, че добавянето на мляко и пълнозърнести храни в диетата може да допринесе за намаляване на риска.

Последвайте канала на

БТА
1874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини