Децата под 3-годишна възраст с извадени сливици са с по-голям риск от усложнения

  • 19 март 2018 15:21

  • 3873
  • 0
Децата под 3-годишна възраст с извадени сливици са с по-голям риск от усложнения
© Gettyimages

Здравите деца под 3-годишна възраст, на които са извадени сливиците, са с увеличен риск от усложнения в сравнение с по-големите деца, които също са били подложени на тонзилектомия (отстраняване на сливиците), сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

За целта на изследването са анализирани медицински данни за 1817 деца на възраст между 3 и 6 години, на които били извадени сливиците в 5 медицински центъра в Ню Орлиънс между 2005 г. и 2015 г. Според учените става въпрос за най-широкомащабното изследване за усложения вследствие на тонзилектомия у деца на 6 и по-малко години.

Възможните усложнения включват респираторен дистрес, дехидратация, изискваща интравенозно вкарване на течност, и кървене, допълва БТА. Седем процента от децата под 3 годинки получили усложнения, като за 25 процента от тях усложненията настъпили през първите 24 часа след хирургичната намеса. Усложнения получили също 4,6 процента от децата, подложили се на тонзилектомия, след като навършили 3 години, като 9,5 процента от тях имали усложнения през първите 24 часа след операцията.

"Има две главни причини за отстраняване на сливици у децата - заяви д-р Гурприт Ахуджа от Детската болница на окръг Ориндж, Калифорния. "Първата причина е затруднено дишане или сънна апнея. Втората е устойчива инфекция."

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини