Страдащите от астма и сенна хрема са с по-висок риск от перде на очите

  • 09 януари 2018 07:59

  • 1980
  • 0
Страдащите от астма и сенна хрема са с по-висок риск от перде на очите
© Pixabay

Южнокорейски учени установиха, че страдащите от астма и сенна хрема са изложени на 50 процента по-висок риск да развият перде на очите /катаракта/, пише в. "Дейли мейл".

Проучването било осъществено от учени в Католическия университет в Сеул. Вестникът припомня, че от астма във Великобритания страдат около 5,4 милиона души, а 25 процента от населението има сенна хрема.

Катарактата е свързана със замъгляването на лещата на окото, което води до загуба на зрение. Тя се свързва с използванетго на стероидни медикаменти. А именно назално вдишвани стероиди най-често се предписват за пациентите със сенна хрема. Същото е положението и с астматиците, които биват лекувани с орално приемани стероидни хапчета.

Още не е известно защо тези медикаменти водят до замъгляване на зрението, но във всички случаи корейските учени доказаха, че болните от астма и сеннна хрема са най-застрашени от катаракта.

Специалистите използвали данни от национално медицинско изследване на 14 776 души. От тях 143 имали екземи, 417 били астматици и 1 130 страдали от сенна хрема. От резултатите на проучването възникнал парадокс. Страдащите от екзема не получавали перде на окото, въпреки че и те били лекувани със стероиди по съшия начин, както астматиците. Това може би се дължи на факта, че лечението при тях се прилага кожно.

Успокояващата новина е, че катарактата не се появява веднага при астматиците и страдащите от сенна хрема, а след продължително лечение със стероидни лекарства.

Последвайте канала на

БТА
1980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини