Близо 28 000 българки са направили аборт през 2015 г.

  • 09 декември 2016 11:10

  • 13252
  • 0
Близо 28 000 българки са направили аборт през 2015 г.
© Getty Images (Архив)

27 782 аборта са регистрирани в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Оттам заявиха за Novini.bg, че цифрата е обща и не се води статистика за спонтанните и принудителните аборти.

По данни на Световната здравна организация бременността при 25% от жените завършва неуспешно. На запитване за политиката у нас повишаване на здравния статус на българките в най-важния им период, от Министерството на здравеопазването отговориха, че мерките са насочени към създаване на условия за устойчиво подобряване на майчинствот и детското здраве, „тъй като здравето и репродуктивно поведение на жените осигуряват възпроизводството на населенето“.

Както и преди Novini.bg писа специалистите съветват още преди зачеване жената да изгради добри здравни навици. Профилактиката е от особено значение.

„Детското и майчиното здраве зависи в голяма степен и от достъпността, качеството и обхвата на медицинските грижи преди, по време и след раждането. От възникване набременността до навъшрването на 42-дневна възраст на детето всяка жена има право на достъп до здравни дейнсоти, насочени към осигуряване на оптимално здравослвно състояние на жената и плода“, отбелязват още от здравното министерство.

В стратегията за подобряване здравето на нацията през периода 2014 – 2020 г. са посочени пет цели на обществено здравеопазване. Сред тях е намаление на детската смъртност до 1-годишна възраст. Целта е този показател да падне под 6,8% до 2020 г.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
13252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини