Епидемия от морбили в Румъния

  • 21 септември 2016 20:09

  • 3677
  • 0
Епидемия от морбили в Румъния
© Getty Images/Guliver

Румънското министерство на здравеопазването съобщи, че в Румъния са регистрирани 675 случая на морбили през последните осем месеца, включително три смъртни случая, докато през миналата година са регистрирани само седем случая на болестта, предаде Медиафакс, цитирани от БТА.

"Спрямо 2015 г. увеличението е повече от тревожно. През цялата минала година имаше само седем потвърдени случая на морбили и нито един смъртен случай. Министерството на здравеопазването осъжда по най-категоричен начин безотговорните кампании срещу ваксинирането на децата. Резултатите от тях водят например до увеличаване на случаите на морбили десетки пъти в рамките на само една година", се посочва в прессъобщение на министерството.

Министерството отбеляза, че трите починали деца са били на възраст под една година, тоест преди възрастта, на която се поставя ваксината срещу морбили. "В една общност с оптимално покритие на ваксината всички деца под една година са предпазени чрез т.нар. ефект на груповата защита. По-просто казано, трите починали деца е можело да бъдат предпазени чрез несъществуването на морбили при по-големите деца, преминали възрастта на ваксиниране, ако те бяха ваксинирани", се подчертава в съобщението.

Министерството апелира към всички родители да спазват календара за ваксиниране срещу морбили в името на здравето на децата си. В засегнатите зони министерството препоръчва ваксиниране на децата на 7 месеца с повтаряне на ваксината при навършването на 1 година.

Последвайте канала на

Калина Христова
3677 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини