Кисело мляко с магданоз в жегите, препоръчват лекарите

  • 09 юли 2015 13:27

  • 5873
  • 0
Кисело мляко с магданоз в жегите, препоръчват лекарите
© Getty Images/Guliver

През горещите месеци е добре да се пият повече течности, богати на соли. Това са минералната вода, айрян. За предпочитане са и зеленчуковите и плодови сокове. Добре е хората с високо кръвно да редуцират медикаментите и диуретичните средства, които приемат, защото от жегата се разширяват кръвоносните съдове и артериалното налягане се понижава.

Тези съвети бяха предоставени на пресконференция в БТА от д-р Светослав Ханджиев и проф. Надка Бояджиева. Проф. Бояджиева е категорична, че е добре да се пие по 1,5 литра чиста вода, да не се смятат броя на соковете, които са допълнителни течности.

Лекарите препоръчват фрешове от натурални плодове, но не готовите пакетирани сокове. "Почти всеки сок в опаковка има захар. Студени зеленчукови супи изключително помагат, зеленият фасул е много полезен за горещините студен. Тежките меса и мазнини вредят на организма.Да не се лишаваме, но да ги употребяваме по-умерено.

Кисело мляко с магданоз е изключително здравословно - една връзка магданоз се нарязва и се омешва с 1 кофичка кисело мляко, може да се хапне на няколко пъти", каза д-р Бояджиева. Според народната медицина, магданозът смъква кръвното, така че е добре хората с по-ниско артериално налягане да не прекаляват с тази разядка.

През лятото се обострят психическите, сърдечно-съдовите заболявания и се разпространяват всички хранителни отравяния. Една от причините за по-честите инфекции тогава е нарушаване на хигиенния режим, а другата - неспазване на специалните условия за запазване на месата и яйцата.

Според д-р Ханджиев нашата национална кухня поддържа много постни ястия, салати, разнообразни манджи от т.нар. Балканска диета, които са много полезни.

Медиците съветват през лятото да се пие по една малка бира от 250 или 330 мл, но не повече. В нея освен течност, има и витамини от групата Б, които алкализират организма. Консумацията на алкохол е опасна през летните горещини.

Те са категорични, че е добре да се хапва по-често, но малки количества. "Кралска закуска, обед на богаташ и вечеря на бедняк. Вечерята трябва да е 2,6 - 3 часа преди лягане. Често инфарктите настъпват след обилна вечеря", каза д-р Ханджиев.

Според него, важен параметър за пресмятане на риск от затлъстяване, е обиколката на талията. "Доказа се, че при жените талия повече от 80 см говори за увеличен сърдечно-съдов риск.

Над 88 см - вече реализиран сърдечно-съдов проблем. При мъжете тези цифри 94 и 102 см. Теглото е добре да бъде около ръста в сантиметри минус 110. При ръст от 165 см, килограмите трябва да са около 65, плюс-минус 10 %", заяви д-р Ханджиев.

Проф. Бояджиева съветва хората с нервно-психични заболявания, с епилепсия да не се излагат на горещото слънце. "Може да се получи епилептичен пристъп, дозировката е важна. Психози, неврологични заболявания също се изострят. Артериалното кръвно налягане намалява.

Препоръчваме на всички, които имат високо кръвно да стават бавно от леглото сутрин. 2-3 минути да поседят в леглото, да имат стабилност при изправянето. Колабирането не е случайно, става при пациенти на лекарства".

За бъбречните заболявания са опасни както жегите, така и студа. "Трябва да се контролират тези заболявания, не бива да претоварваме бъбрека с много вода - както и при големите студове. Течността, която употребява бъбречно болния, диуретиката - трябва да е индивидуално съобразена", смята д-р Бояджиева.

Медиците препоръчаха освен главата, през лятото да се пази и кожата. Те предупредиха, че т.нар. летни татуировки на плажа са изключително опасни.

Ако сте решили, че сега е времето да намалите теглото си, е добре да се запазят белтъчините. Според д-р Ханджиев те трябва да бъдат дори в по-голям процент от обикновено, препоръчваме 14%, дори до двойно - 28% белтъчини.

"Намаляват се мазнините и въглехидратите, специално бялата захар. Препоръчва се консумацията на боб, леща, грах - зърнените храни. От там е значението на пълнозърнестия хляб - за нервно-психическите заболявания.

Причина за активиране на психическите разстройства е нарушение в баланса, когато главата и тялото са изложени на по-високи температури. При висока температура се нарушава терморегулацията", каза проф. Бояджиева.

Хората, които са с байпас, с установени сърдечно-съдови заболявания трябва да търсят съвет от лекуващия ги лекар за хранителния си режим. "Всеки пациент е индивидуален, не може да оставиш един пациент без контрол. Ако тези хора сложат голямо количество студена напитка в стомаха си, може да имат проблеми. При хипертонията няма проблем за се ядат хладни супи.

Тези, които са с байпас, с пластини на органите - трябва да внимават с диетите. Принципът е малко обем храна, но често. Стомахът не бива да се увеличава. Не трябва да има запек. Той много вреди през лятото, не трябва да е повече от 3 дни. Яденето само на таратор води до запек", съветва проф. Бояджиева.

"Храненето на детето в първите 1000 дни е изключително важно. Това е от момента на зачатието до втората година. От особено значение е храненето на майката. Ако една майка иска детето й да не бъде дебело, да не боледува, нейното тегло по време на бременност не бива да се увеличава повече от 14 до 20 кг", препоръча д-р Ханджиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини