Нов тест открива вируса ебола за 30 минути

  • 02 септември 2014 13:58

  • 1485
  • 0
Нов тест открива вируса ебола за 30 минути
©

Цял свят тръпне в ужас пред вируса ебола. С всеки изминал ден броят на жертвите на болестта нараства, а периметърът на засечени случаи със заразени се увеличава.

Лъч надежда се появи, след като учени успяха да разработят експериментално лекарство, което успя да излекува всичките 18 заразени маймуни. Предстои експерименталното лечение да бъде приложено и върху хора.

И докато част от учените се борят с болестта, други са насочили своите усилия в ранното ѝ откриване. Японски изследователи са разработили нов метод за откриване на вируса Eбола само за 30 минути с технология, която ще позволи диагностиката на инфекцията дори и в страните, в които липсва съвременно медицинско оборудване, съобщи FP.

Професор Жиро Ясуда и неговият екип от университета в Нагасаки уверяват, че тестът е ефикасен в много кратки срокове и е значително по-евтин от сега употребявания в Западна Африка, пише inews.bg.

При новия метод се усилват единствено специфичните гени на вируса Ебола, когато е наличен. Изтегля се рибонуклеиновата киселина от вирусите, присъстващи в кръвта на заразения след тяхната дезактивация. Ако има наличие на ебола, ДНК-то, специфично за вируса, се усилва за период от 30 минути. Течността в епруветката става мътна при загряване до 60-65 градуса и дава визуална информация за наличието на инфекцията, допълва БТА.

Японският тест се нуждае само от оборудване за подгряване и батерия, като цялата му стойност не надвишава неколкостотин долара. Той е по възможностите на бедните африкански страни, изтъква проф. Ясуда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини