България е залята от първата вълна на дихателни инфекции

  • 13 март 2014 09:45

  • 3578
  • 0
България е залята от първата вълна на дихателни инфекции
©

България е залята от първата вълна на дихателни инфекции след оттеглянето на грипа. Очакват се още няколко, които ще ни поставят в по-голям риск от респираторни заболявания, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, информира "Труд".

Последните данни от Националния център по заразни и паразитни болести към 9 март показват, че в момента средно на легло са повалени 83-ма българи на всеки 10 000 души от населението. Предходната седмица те са били 95 на всеки десет хиляди (това се дължи на изчезващия грип), но пък вируси разболяват все повече българи в определени градове, превърнали се в огнища на зарази.
Така например в периода 24 февруари - 2 март болните в Бургаска област са били 102-ма на десет хиляди, а през миналата седмица скачат на цели 150. Да припомним, че в студените месеци във времето на грипа епидемия се обявява при около 200 болни на десет хиляди.

Само за седмица от 94 на 161 души на всеки 10 000 се повишават болните от дихателни заболявания в Пазарджик и областта. В Ямболско пък равносметката е увеличение от 95 болни на 108 болни, пак на 10 000 души. С много кашлящи и кихащи са също София-област - 151 болни на всеки 10 000, Сливен с показателя от 118 болни, а 106 са в Плевен.

"Сега циркулиращите дихателни заболявания протичат по-леко хората не търсят лекарска помощ, визитите при семейните доктори не са чувствително повишени, затова реалният брой на всички разболели се у нас е доста над статистиката", посочи д-р Кунчев. Той и колегите му обаче са категорични, че вълната от дихателни инфекции в момента не представлява ново настъпление на грипа по няколко причини. Първо - интензивността на разпространяващите се инфекции е много по-слаба, отколкото би била при грип. Второ - клиничното им протичане като цяло е значително по-леко и заразите отшумяват доброкачествено. "Засягат се предимно горните дихателни пътища, пациентът е застигнат и от хрема, носът му е запушен, появява се кашлица, понякога може и да липсва, стига се до бронхит, но по-рядко се наблюдават сериозни усложнения като пневмонии. А точно те са ясна характеристика на грипа", изброи д-р Кунчев.

При дошлите дихателни инфекции общото състояние на организма също се засяга по-слабо, температурата е по-ниска, въобще всички признаци, които се наблюдават при грипа наред със силното главоболие, болките в мускулите и липсата на енергия в тялото, не са така мощно изявени.

Кой от многото респираторни вируси обаче е виновен за първата вълна на инфекции след грипа? "Все още не може да се каже. И днес продължаваме да набираме проби, така че данните ще са известни след около 10 дни, когато до лабораториите ни ще са пристигнали изолати от първите случаи на плъзналите вируси", отговори д-р Кунчев.

Хората трябва да знаят, че вирусите на грипа, на морбили и на някои други заболявания, освен че предизвикват болест, засягат и имунитета. По тази причина след преболедуването им ние сме по-податливи на други инфекции, което е още едно обяснение за плъзналата нова вълна от вируси. "Този факт в съчетание с доста резките смени на температурите, на които сме свидетели през последните 10-ина дни, е предпоставка за податливостта на българите и регистрирането на повишение на дихателните инфекции сред тях", обясни главният държавен здравен инспектор.

В много офиси, детски гради и училища големи и малки понякога кашлят по две-три седмици. "Често хората ме питат какво ги е повалило? Обикновено в тези случаи става дума за бронхит. Първоначално кашлицата е остра, но "слезе" ли по-надолу по дихателните пътища и ако върху вирусната инфекция се насложи бактериална, тогава тя става влажна и отхрачваща. А това означава, че трябва да се отнесем сериозно към състоянието си", заяви д-р Кунчев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини