Разясняват на студенти и ученици как да се предпазват от менингит

  • 22 април 2013 12:05

  • 1499
  • 2
Разясняват на студенти и ученици как да се предпазват от менингит
©

Близо 40 учебни заведения от седем града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград и
Плевен - ще се включат в семинарите за превенция на менингитните заболявания, в рамките на програмата "Университет за пациенти". Това каза днес в БТА Анета Драганова, председател на Националната пациентска организация - клон Младежки.

Началото на кампанията, която ще продължи до юни, съвпада със Световния ден за борба с менингита.

Инициативата е насочена към всички млади хора, които пътуват в чужбина, като целта й е да ги информира за рисковете от развитие на инвазивни менингококови заболявания.

Полк. доц.д-р Андрей Галев, председател на българското сдружение по превантивна медицина, посочи, че за последните десет години средно около 35% от смъртността от всички инфекциозни заболявания се дължи на менингитите. По думите му, три са най-често срещаните бактериални менингити у нас - стрептококов, хемофилен и менингококов, като добрата новина е, че за първите два от 2010 г. у нас има ваксина.

Данните сочат, че през 2011 г. в страната ни вече няма нито един случай на менингит при кърмачета, имунизирани с тези ваксини, докато преди това е имало по 15 регистрирани заболявания на година, отбеляза доц. Галев.

За третия менингит, т. нар. "епидемичен менингит", който се причинява от менингококите, ваксината все още е само препоръчителна. У нас случаите на менингококов менингит са средно около 30 на година, посочи Галев. По думите му, въпреки че тези случаи не са толкова много, смъртността при този вид менингит е доста висока. През 2008 г. например от 11 заболели деца пет са починали - наблюдава се смъртност от 45%.

Менингитът започва рязко с висока температура, болки в ставите, вратна ригидност и характерен обрив по седалището, напомнящ за мастилени петна, обясни специалистът. Най-застрашени от заболяването са малките деца между 1 и 4 години, както и всички болни от морбили, грип и СПИН, чиято имунна система е силно отслабнала.

Според Галев пътуващите до екзотични дестинации предварително трябва да се консултират със специалист инфекционист за това какви мерки могат да се вземат.

Повече подробности за семинарите и графика на тяхното провеждане ще бъдат публикувани на адрес www.uni.npo.bg.

Последвайте канала на

1499 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Fernando

2013.07.23 | 17:00

2
Arteclis like this make life so much simpler.
Tithi

2013.07.22 | 16:30

1
You're a real deep thkiner. Thanks for sharing.

Добави коментар

Водещи новини