НАТО добави космоса в списъка на своите оперативни полета

  • 20 ноември 2019 20:25

  • 413
  • 1
НАТО добави космоса в списъка на своите оперативни полета
© Getty Images/Guliver (архив)

НАТО прие днес решение да добави космоса в списъка на своите оперативни полета, заедно с въздушното, водното, сухопътното и електронното пространство.

Горд съм от това историческо решение, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Космосът присъства в нашето всекидневие и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана, отбеляза той. Столтенберг добави, че в космоса са разположени средства, свързани с насочването, разузнаването, засичането на изстрелване на ракети.

Столтенберг похвали идеята на Германия за по-тясна политическа координация между членовете на НАТО

Космосът може да бъде използван с мирни цели, но и за агресивни действия - заглушаване на далекосъобщителни сигнали, прекъсване на услуги - включително самолетни полети, банкова дейност, осигуряването на прогнози за времето, добави генералният секретар. Той допълни, че в околоземна орбита днес има около 2000 изкуствени спътника и близо половината от тях са собственост на държави от НАТО.

Столтенберг уточни, че алиансът няма да въоръжава космоса. Той поясни, че целта е осигуряването на защита за техническите средства, изведени в орбита.

Последвайте канала на

БТА
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
краварска му работа

2019.11.21 | 08:28

1

А как краварете ще научат кравите си да летят,така че да завладеят не само чужди територии на Земята,но и в Космоса ?

Добави коментар

Водещи новини