Рейтингът на Тръмп е стабилен на фона на разследването за импийчмънт

  • 31 октомври 2019 17:20

  • 290
  • 2
Рейтингът на Тръмп е стабилен на фона на разследването за импийчмънт
© Getty Images/Guliver (архив)

Рейтингът на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския остава стабилен на фона на разследването за импийчмънт срещу него в Камарата на представителите. Това показва проучване на Асошиейтед прес и центъра НОРК (NORC).

42 процента от американците одобряват как Тръмп се справя със своите задължения. Рейтингът му като цяло поддържа сходно равнище от началото на мандата на президента.

Личи ясно разделение по партийна линия. Сред демократите едва 7 процента имат положително мнение за Тръмп, докато при републиканците одобрението за работата му достига 85 процента. Въпреки че рейтингът на президента остава стабилен, според изследването има някои тревожни сигнали за него, отбелязва АП.

Макар Тръмп да запазва високата си популярност в своята партия, някои републиканци гледат критично на честността, дисциплинираността и уважението му към демократичните норми. Като цяло според 61 процента от американците Тръмп не показва почти никакво или никакво уважение към демократичните институции и традиции в САЩ.

Цялостният му рейтинг и други маркери в изследването подчертават дълбоко поляризиращия характер на управлението му - републиканците до голяма степен одобряват действията му, а демократите в огромното си мнозинство - не. С оглед на кампанията на Тръмп за преизбиране тези данни подсказват, че успехът й ще зависи по-скоро от това в каква степен ще успее да мобилизира твърдото ядро на привържениците си, отколкото от привличането на нови гласоподаватели, отбелязва АП.

Най-големият актив за Тръмп продължава да е състоянието на икономиката, която расте устойчиво въпреки предупредителните сигнали за възможен спад. Безработицата е под 4 процента. Петдесет и четири на сто от американците, включително една четвърт от демократите, одобряват икономическата политика на Тръмп.

Президентът на САЩ наследи растяща икономика от предшественика си Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и тази траектория остава непроменена. Икономисти обаче предупреждават, че митата за Китай излагат на риск икономическите постижения. В тази връзка 55 процента не одобряват начина, по който президентът на САЩ подхожда към търговските преговори с другите страни.

Американците обаче са по-критични към подхода му към външната политика. Петдесет и девет процента не го одобряват. Обществеността е скептична и по отношение на това дали действията на Тръмп са добри за позициите на Америка по света; според 46 на сто политиката му е донесла повече негативи, отколкото позитиви, докато на обратното мнение са 39 процента.

Проучването е било проведено почти изцяло преди Тръмп да обяви в неделя, че лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил ликвидиран.

През 2016 г. Тръмп беше избран с ниски социологически показатели по отношение на редица лични качества, включително честността, и тези оценки не се променят.

Според повече от половината американци, 56 процента, президентът не може да бъде описан с думата "честен". Сред републиканците мненията също са нееднозначни по въпроса за честността: едва около половината смятат, че "честен" описва много добре или изключително добре Тръмп.

Още по-малко са републиканците с положително мнение за равнището на самоконтрол на президента - едва според 39 процента думата "дисциплиниран" го описва много добре. 29 процента смятат, че тя го описва сравнително добре.

В резултат електоратът е поляризиран и в емоционален план по отношение на президента. Почти половината американци заявяват, че Тръмп ги кара да се ядосват. Всеки четвърти американец, включително почти всеки втори републиканец, казва, че президентът има силно емоционално въздействие върху него.

Последвайте канала на

БТА
290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.01 | 07:12

1

Дони трябва да смачка тая паплач. Има много кусури, но върши най-добрата работа от десетилетия насам. Каквото каже, прави го.

Аз

2019.11.01 | 10:26

2

Леле! Господин Путин, българския ви е отличен! Не знаех, че говорите български! И то - толкова добре!

Добави коментар

Водещи новини