Тръмп е използвал външната политика на САЩ за лични цели, заяви дипломат от Киев

  • 23 октомври 2019 10:07

  • 655
  • 1
Тръмп е използвал външната политика на САЩ за лични цели, заяви дипломат от Киев
© Getty Images/Guliver

Високопоставен американски дипломат в Украйна свидетелства пред членове на Камарата на представителите на американския Конгрес и неговите показания затвърдиха идеята, че Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския може би е използвал американската външна политика за лични политически цели, предаде Франс прес.

По време на изявление при закрити врата, чието съдържание бързо изтече в медиите, Бил Тейлър, който е американски шарже д'афер в Киев, разказа как президентът Тръмп се опитал да окаже натиск върху Украйна, за да разследва тя семейството на неговия опонент от Демократическата партия Джо Байдън с приближаването на президентските избори в САЩ през 2020 г. Дипломатът разказа, че Тръмп обвързал удовлетворяването на неговото искане с отпускането на помощ на Вашингтон за Киев.

Пред депутати от Камарата на представителите Тейлър каза, че американският посланик в ЕС Гордън Съндланд му дал ясно да се разбере, че Тръмп обвързал деблокирането на американска военна помощ за Украйна с евентуално обявяване от Киев на започване на разследване срещу сина на Джо Байдън, който е бил член на административния съвет на украинска компания. "Господин Съндланд ми каза, че всичко е било свързано с едно такова съобщение, в това число и помощта", каза Тейлър.

Неговите показания, съдържащи се в документ от 15 страници, бяха изцяло публикувани във в. "Вашингтон пост". "Посланик Съндланд каза, че е говорил с украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога и му е казал, че въпреки, че не става дума за нещо в замяна, ако той не изясни публично нещата, то ние ще се озовем в задънена улица", каза Тейлър. Той поясни, че под "задънена улица" е разбрал, че Украйна няма да получи военната помощ, от която се нуждае.

Пред конгресмените Тейлър разказа, че Съндланд се е опитал да му разясни логиката на бизнесмен на Тръмп. "Когато един бизнесмен е напът да подпише чек на някого, който му дължи нещо, този бизнесмен иска от този човек да му плати, преди да подпише чека", е казал Съндланд на Тейлър.

Конгресмените от Демократическата партия, присъствали на изслушването, съзряха в него основателно доказателство, подтикнало ги да започнат разследване за импийчмънт на Тръмп.

Говорителката на Тръмп нарече всичко това кампания за оклеветяване, а Тръмп засега не е реагирал директно на изказванията на Тейлър.

Последвайте канала на

БТА
655 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кравар нюз

2019.10.23 | 11:49

1

Бай Дончу пак я закъса.

Добави коментар

Водещи новини