Потвърдиха съществуването на горещ мантиен поток под супервулкана в Йелоустоун

  • 22 октомври 2019 09:01

  • 2170
  • 1
Потвърдиха съществуването на горещ мантиен поток под супервулкана в Йелоустоун
© pixabay

Учени от САЩ и Германия са идентифицирали процеси под Йелоустоунската калдера, съобщи електронното списание „Юрик алърт“.

Създаденият от тях модел разкрива, че под супервулкана действително има горещ мантиен поток, който се простира на хиляди километра дълбочина и се издига от границата между ядрото и мантията на нашата планета. Той започва от мексиканския щат Долна Калифорния, на югозапад от националния парк, предаде БНР.

Много учени се съмняваха в съществуването на подобен горещ мантиен поток. В долните слоеве на земната мантия разтопени скали бавно се придвижват на югозапад към повърхността, докато в горните й слоеве се формира поток, който се придвижва на югоизток, от Долна Калифорния към Йелоустоун.

Учените отбелязват, че получените резултати не дават информация за риска от евентуално изригване на супервулкана.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Заблудата

2019.10.22 | 10:04

1

Учените още не са проучили тайните на планетата ни Земя а искат да колонизираме други планети. Стотици години още са необходими за да се разгадаят загадки и мистерии на земята. Освен това трябва да се изобрети и създаде космически кораб десетки пъти по бърз от съвременните. Също така и много космически станции (бази) където ще се зарежда и претоварват стоки и провизии. Около станциите трябва да се изгради огромен космически град.

Добави коментар

Водещи новини