САЩ и Япония сключиха ограничено търговско споразумение

  • 08 октомври 2019 08:02

  • 295
  • 0
САЩ и Япония сключиха ограничено търговско споразумение
© Pixabay

САЩ и Япония подписаха ограничено търговско споразумение, предаде Асошиейтед прес.

Сделката трябва да върне на американските фермери преимуществата, загубени, когато в началото на мандата си президентът Доналд Тръмп изтегли страната от Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Оттогава те са в неблагоприятно положение в Япония спрямо останалите 11 страни участнички в пакта, включително големите производители на селскостопански стоки Канада и Нова Зеландия, които продължиха без САЩ и се ползват с преференциален режим на японския пазар.

"Това е победа за американските фермери", обяви Тръмп при подписването на сделката.

Търговското споразумение обаче не разрешава противоречията между двете страни в търговията с автомобили. Според Тръмп Вашингтон и Токио трябва да продължат да работят за по-широкообхватно споразумение.

Пактът включва и ангажимент за отваряне на пазара за дигиталната търговия между двете страни, на стойност 40 млрд. долара.

Американският бизнес настоява за по-широка сделка, която да даде на американските компании достъп до сектори като застраховане и фармацевтика в Япония.

Тръмп отдавна се оплаква от търговския дефицит на САЩ с Япония, който миналата година достигна 58 млрд. долара. Япония е третата по големина световна икономика след САЩ и Китай.

Последвайте канала на

БТА
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини