САЩ ожесточиха търговската война с ЕС

  • 03 октомври 2019 08:06

  • 1802
  • 4
САЩ ожесточиха търговската война с ЕС
© getty images (архив)

САЩ заявиха, че ще увеличат с 10% митата върху произвежданите в Европа самолети „Еърбъс“ и ще наложат 25-процентови тарифи върху френското вино, шотландското и ирландското уиски, както и сиренето от целия континент като наказание за незаконните субсидии на ЕС за авиопроизводството, пише базираният в Брюксел портал EURACTIV.

Съобщението дойде, след като Световната търговска организация даде зелена светлина на Вашингтон да налага мита върху стоки от ЕС на стойност 7,5 милиарда долара годишно, което заплашва да разпали още повече трансатлантическата търговска война.

Както отбелязва медията, мерките идват, след като САЩ и Китай си наложиха наказателни мита върху стоки за милиарди долари в продължаващия вече една година търговски конфликт.Целевият списък за мита върху европейски продукти на търговския представител на САЩ, който трябва да влезе в сила на 18 октомври, включва авиолайнерите на „Еърбъс“, които се произвеждат във Франция, Великобритания, Германия и Испания – четирите страни от европейския консорциум. Но няма да бъдат налагани тарифи на произведени в Европа авиочасти, които се използват в завода за сглобяване на „Еърбъс“ в Алабама или тези, използвани от конкурентния американски самолетостроител Boeing Co, с което се защитават работните места в САЩ.

„Накрая, след 15 години съдебни спорове СТО потвърди, че Съединените щати имат право да налагат мерки за противодействие в резултат на незаконните субсидии на ЕС“, заяви в изявление американският търговски представител Робърт Лайтизър.

„Очакваме да започнем преговори с Европейския съюз, насочени към решаване на този въпрос по начин, който да е от полза за американските работници“, добави той.

Основните мишени на митата са четирите страни от консорциума „Еърбъс“. Наказателни тарифи се налагат на испански маслини, британски пуловери и вълнени кърпи и немски инструменти и кафе, както и британско уиски и френско вино. Сиренето от почти всяка държава от ЕС ще бъде ударено с мито от 25%, но италианското вино и зехтин бяха пощадени, заедно с европейския шоколад.

Размерът и обхватът на тарифите бяха намалени значително от списък с 25 милиарда долара, който пуснаха от Вашингтон по-рано тази година, в който бяха включени хеликоптери, основни компоненти на самолети, морски дарове, луксозни стоки и други, които бяха изключени от сегашния списък.

Източник, запознат със случая, обясни, че САЩ нарочно не използват целия обхват на одобрените от СТО мерки, за да привлекат ЕС на масата за преговори.

Но, все пак, търговският представител на САЩ направи изрично предупреждение:

„САЩ имат правомощия да увеличават тарифите по всяко време или да променят засегнатите продукти. Търговският представител на САЩ непрекъснато ще преоценява тези тарифи въз основа на нашите дискусии с ЕС“.

От Вашингтон поискаха ратификация на своя тарифен списък в СТО до 14 октомври. Митата могат да влязат в сила само три дни след планирано повишение на тарифите за 15 октомври върху китайски стоки на стойност 250 милиарда долара, до 30% от 25%.

Докато Вашингтон и Пекин се опитват да облекчат горчивата си 15-месечна търговска война, търговията на САЩ и ЕС изглежда ще се влоши.

Последвайте канала на

Калина Христова
1802 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
docomo

2019.10.03 | 11:53

4

Прическата наистина трябва да се лекува.

2019.10.03 | 09:52

3

Тоя рижав Ирландски сетер съвсем изкуфя. Той ще разбива моща на Америка.

2019.10.03 | 09:51

2

Тоя рижав Ирландски сетер съвсем изкуфя. Той ще разбива моща на Америка.

началника

2019.10.03 | 09:21

1

началника ще шамароса васалите. много пари са взели да изкарват на негов гръб.

Добави коментар

Водещи новини