Шествието на младежите за климата се прехвърля от улицата към ООН

  • 21 септември 2019 20:06

  • 447
  • 0
Шествието на младежите за климата се прехвърля от улицата към ООН
© gettyimages

Ден след мащабните демонстрации на световната младеж в подкрепа на климата, неколкостотин млади хора нахлузиха официални одежди днес за участие в среща на върха за климата в централата на ООН, точно преди пристигането в Ню Йорк на стотици световни ръководители, предаде Франс прес.

ООН е поканила 500 млади активисти и зелени предприемачи да участват в тази среща от нов вид. Някои от поканените обаче не можаха да дойдат, тъй като им бяха отказани визи. Тонът бе зададен още при откриването с яростната реч на 19-годишния аржентинец Бруно Родригес, лидер на училищните стачки в своята страна. "Климатът и екологичната криза са политическата криза на нашето време", изтъкна той.

До него бяха застанали генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, шведската екоактивистка Грета Тунберг и други млади гости на световната организация. "Често чуваме да се казва, че нашето поколение ще трябва да решава проблемите, създадени от сегашните ръководители, но ние няма да чакаме пасивно това бъдеще да дойде", продължи Бруно Родригес. "Дошло е времето ние да бъдем лидери", каза младежът.

"Младите няма да могат да бъдат спрени", отбеляза 16-годишната Грета Тунберг, идол на това движение без шефове, Петъци за бъдещото, училищните стачки. Вчера от единия до другия край на планетата младежи излязоха на масови демонстрации, призовавайки световните ръководители да изпълнят дълга си по отношение на климата.

Митинги имаше в 160 страни и над 5000 града. Предполага се, че участниците са били 4 милиона. Тази сутрин по коридорите на ООН се срещаха младежи с рокли, костюми с вратовръзки, с традиционни народни облекла, но и с тениски и бейзболни шапки. В понеделник на световна среща на върха за климата, организирана от Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, на трибуната ще излязат около 60 държавни и правителствени ръководители, за да представят плановете си за намаляване на парниковите емисии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини