С отстраняването на Болтън от Белия дом си отива един ястреб по иранския въпрос

  • 11 септември 2019 16:41

  • 557
  • 0
С отстраняването на Болтън от Белия дом си отива един ястреб по иранския въпрос
© gettyimages (архив)

С отстраняването на Джон Болтън бе премахната пречка пред евентуални преговори между САЩ и Иран по ядрения въпрос, твърдят американски служители, цитирани от Ройтерс.

Въпреки това според тях шансовете за такива преговори са малки. Президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския уволни съветника си по въпросите на националната сигурност, който бе привърженик на твърди мерки по иранския въпрос. Като частно лице Болтън се е изказвал в полза на военна интервенция на САЩ в Иран с цел унищожаване на иранската ядрена програма. Болтън и Тръмп имаха разногласия и за политиката по отношение на Афганистан и Русия, отбелязва Ройтерс. Болтън подкрепяше идеята за свеждане на иранския петролен износ до нула и бе против желанието на Тръмп да се срещне с иранския президент Хасан Рохани.

Болтън бе твърдо против преговори с Иран, отбелязва Клиф Къпчан, бивш служител на Държавния департамент, който сега работи за консултантската фирма "Евразия Груп". Американският петрол поевтиня с повече от един процент при новината за отстраняването на Болтън. Това означава, че според инвеститорите шансовете САЩ да смекчат санкциите срещу Иран са се увеличили, а шансовете за американски военен удар срещу Техеран са намалели.

С подкрепата на Болтън Тръмп изтегли САЩ миналата година от сключеното през 2015 г. по времето на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият ядрено споразумение с Иран. Тръмп възобнови американските санкции срещу Иран и през май предприе действия за намаляване на иранския петролен износ до нула, припомня БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини