Доналд Тръмп: Не съм се отказал от Гренландия. Ще говорим с датчаните, те са ни приятели

  • 19 август 2019 15:12

  • 1047
  • 2
Доналд Тръмп: Не съм се отказал от Гренландия. Ще говорим с датчаните, те са ни приятели
© Gettyimages (архив)

Американският държавен глава Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския потвърди пред журнаслисти в Ню Орлиънс за интереса си към закупуването на о. Гренладия от Дания. По думите му това би била ''съществено голяма сделка за недвижим имот''.

Тръмп заяви, че все още не се е отказал от намерението си и допълни, че Гренландия би била идеална за САЩ от стратегическа гледна точка.

,,Да, факт е, че Гренландия е собственост на Дания, но датчаните са наши приятели и съюзници. Ние ги пазим, както пазим много други части по света. Гренландия би била от важно стратегическо значение за нас, така че разговорите по тази тема предстоят. Освен това Гренландия до известен смисъл е бреме за бюджета на Дания, тъй като годишно за него се харчат близо 700 млн. долара'', коментира Тръмп пред журналисти.

През септември президентът на САЩ ще пътува до Дания по време на своята обиколка из Европа, но едва ли темата за продажбата на Гренландия би била основна тема, смятат анализатори.

Това не е първият случай, в който президент на САЩ пожелава да закупи въпросната територия. През 1946 г. Хари Труман предлага на Дания 100 млн. долара за Гренландия, но офертата е отхвърлена.

На територията на острова от десетилетия е разположена военновъздушна база на САЩ.

Последвайте канала на

Novini.bg
1047 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...

2019.08.19 | 16:25

2

Nagli amerikanci

Крум Усаински-Крупник

2019.08.19 | 15:56

1

Цървули!!!И Аз като чичо Дончо,ще предложа на комунетата да купя Летящата чиния на Бузлуджа!!!И без това завалийте нямат пари да я ремонтират!!!Смятам да я направя на хотел-ресторант и ще я кръстя "Светло Бъдеще"!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини