Тръмп посети Дейтън и Ел Пасо, където двама мъже застреляха десетки хора през уикенда

  • 08 август 2019 07:18

  • 424
  • 1
Тръмп посети Дейтън и Ел Пасо, където двама мъже застреляха десетки хора през уикенда
© gettyimages

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския посети вчера градовете Дейтън, щата Охайо, и Ел Пасо, Тексас, където двама нападатели застреляха над 30 души през уикенда, предаде Ройтерс.

Придружен от първата дама Мелания, Тръмп се срещна с ранени при атаките и спасители. И в двата града президентът на САЩ бе посрещнат от демонстранти, които го обвиниха, че със своята антиимигрантска и расистка според тях реторика е разпалил напрежение, създало благоприятен климат за такива нападения.

Тръмп първо се срещна в болницата Маями Вали в Дейтън с ранени при стрелбата в града рано сутринта в неделя. Тогава мъж уби девет души преди да бъде ликвидиран от полицията. Мотивите на нападателя не са изяснени. Въпреки че тази първа спирка на Тръмп премина почти изцяло извън светлините на прожекторите, пред болницата се бяха събрали демонстранти, които скандираха "Направете нещо!" и издигнаха лозунги като "Омразата не е добре дошла тук" и "Спрете този терор".

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам съобщи, че президентът и първата дама на САЩ са се срещнали с няколко ранени в болничните им стаи и с други, които вече са били изписани, и са благодарили на медиците за тяхната работа. "Това бе едно топло и чудесно посещение. Огромен ентусиазъм и дори любов", написа в Туитър Тръмп.

След Дейтън президентът и първата дама на САЩ отидоха в Ел Пасо, близо до границата с Мексико, където в Университетския медицински център се срещнаха с ранени при атаката, извършена в магазин на Уолмарт (Walmart) в събота. Тогава мъж, публикувал антиимигрантски манифест в интернет, застреля 22 души преди да бъде задържан. Нападателят изглежда е бил взел на мушка хора от латиноамерикански произход, като сред жертвите му са осем мексиканци.

Двете масови убийства, извършени в интервал само от 13 часа, възобновиха дебатите в САЩ за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия. Преди да отпътува от Белия дом, Тръмп се обяви за затягане на проверките на хората, които искат да си купят огнестрелни оръжия, и да не бъде позволявано на психичноболни да се сдобиват с такива. Той прогнозира, че Конгресът ще подкрепи тези две мерки, но не и забрана на огнестрелните оръжия с възможност за автоматична стрелба.

Фаворитът за номинацията на демократите за президентските избори в САЩ догодина Джо Байдън обвини стопанина на Белия дом, че "раздухва пламъците на белия супремасизъм", предаде БТА, позовавайки се на АП. "Тръмп не предлага морално лидерство. Той изглежда няма интерес да обедини нацията", каза Байдън в щата Айова. Повечето претенденти за президентската номинация на демократите излязоха с подобни позиции. Това дава индикации колко остри и горчиви ще бъдат културните и политическите разделения в САЩ по дългия път до изборите през ноември догодина, отбелязва АП.

Двете масови убийства освен това обединиха кандидатите демократи, които през последните седмици взаимно се критикуваха. Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" междувременно предупреди хората, пътуващи до Съединените щати, да бъдат изключително предпазливи, предаде ДПА. Тя се аргументира с "необузданото огнестрелно насилие, което е станало толкова често срещано в Съединените щати, че е равнозначно на криза с човешките права".

Предупреждението, отправено от "Амнести интернешънъл", следва модела на аналогични послания на Държавния департамент на САЩ до американците, пътуващи в чужди страни, отбелязва ДПА. Правозащитната организация призова хората, отиващи в Съединените щати, да бъдат "изключително бдителни по всяко време и внимателни, предвид факта, че населението повсеместно притежава огнестрелни оръжия".
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
424 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.08 | 08:17

1

Хората го плюят, а тоя си мисли, че дъжд го пръска.

Добави коментар

Водещи новини